Mentalitet

RUS (Rasutvecklingssektionen)-mental planerar och genomför MH och mentaltester och ansvarar för utbildning och fortbildning av funktionärer till tester och beskrivningar.

Rasutveckling betyder att vi inom Svenska Brukshundklubben och alla lokalklubbar arbetar för att hålla bruksraserna mentalt och extriört i bra skick.

Mentalbeskrivning Hund (MH)

MH
MH

Svenska Brukshundklubben (SBK) har i många år arrangerat olika former av mentaltester och förändringar har under årens lopp skett i dessa efter hand som ny kunskap och erfarenhet tillkommit. Mentalbeskrivning Hund (MH) har i sin nuvarande form använts sedan 1997 och år 2011 har över 81 000 hundar av mer än 250 olika raser deltagit i MH. En imponerande statistik!MH framtogs ursprungligen som en beskrivning för raser för vilka SBK har avelsansvaret d.v.s. våra klassiska bruksraser.

Momenten i MH är avsedda att beskriva för dessa raser väsentliga egenskaper med hänsyn till deras användningsområden i praktiskt bruksarbete men även egenskaper väsentliga för alla hundar i samhället. Många uppfödare har använt MH som ett kompletterande instrument i sitt avelsarbete för utvärdering av mentaliteten. Hundägare har deltagit i MH för att testa sin hund mentalitet i syfte att utnyttja kunskapen i sin träning av hunden.

Planerade MH 2017

Lördag den 20 maj

Lördag den 3 juni

Söndag den 9 juli

Söndag den 13 augusti

Anmälan till MH

Anmälan till MH gör via SBK-tävling

Figurantutbildning

Är du intresserad av att utbilda dig till figurant inom Mentalbeskrivning och Mentaltester?

Hör av dig via mail till mental@sbk-ovik.se

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng