Sök

Nose Work

Nose Work är en nystartad verksamhetsgrupp inom Örnsköldsviks Brukshundklubb sedan hösten 2020. Vårt mål är att väcka intresset för Nose Work och vi arbetar för att erbjuda klubbens medlemmar möjlighet till utbildning, träning och tävling.

Vad är Nose Work?

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer.
Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

I princip går det att lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst.

Att tävla i Nose Work

Det finns tre olika tävlingsklasser. Varje klass består av fyra moment:

Inomhus, Utomhus, Fordon och Behållare. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid och svårigheten ökar för varje klass. De dofter man söker efter är Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.

Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat Doftprov. Under ett doftprov placeras den aktuella doften i en av tolv kartonger. Om ekipaget identifierar den kartong i vilken doften är gömd, tillåts ekipaget tävla. Doftprovet genomförs av etiska skäl för att säkerställa att hunden känner igen den doft den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

 

Varför Nose Work?

Att göra en rolig aktivitet tillsammans med din hund stärker både er relation och din hunds självförtroende. Oavsett om du vill tävla eller träna, är Nose Work ett roligt och enkelt sätt att berika ditt och din hunds liv.
Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.

Aktiviteter som planeras inom Verksamhetsgruppen:

  • Öppet Hus där vi visar hur Nose Work går till för alla intresserade, oavsett kunskapsnivå. Inga förkunskaper krävs.
  • Träningskvällar för Nose Work intresserade (krav att hunden kan doften).
  • Träningstävlingar, inofficiella
  • Tävlingsinspirerad kurs för någon instruktör.
  • Summit

Träningsområde för Nose Work

Vi kommer att anordna träningar på olika ställen i Örnsköldsviks Kommun, där vi får möjlighet att träna i olika miljöer.

Viktiga Nose Work regler

  • Använd alltid bärare (möbeltass, tops etc)
  • Använd gärna dofthållare (ex. metalldosa)

Plocka alltid bort doftgömmor

Kontaktuppgifter:

Yvonne Sjölund

E-post: info@sbk-ovik.se