Sök

Patrullhund

”Med nos och öron i rikets tjänst”

Svenska Brukshundklubben utbildar hund och förare, instruktörer och andra viktiga nyckelpersoner åt Försvarsmakten och Hemvärnet.
Du som förare ska under utbildningen gå en grundutbildning som soldat, idag kallat GU-F, och är en två veckors utbildning för dig.
Du och din hund ska även gå en Patrullhunds utbildning där ni får grunderna i hur man tränar och arbetar med en Patrullhund. Det finns fyra olika utbildningsformer. Traditionell kurs som håller på en längre tid. Helgkurs där ni träffas under ett antal helger. Internatkurs som bygger på 3 veckor som placeras ut under en kortare period. Då är man borta en vecka i stöten och till sist en intensivkurs. En kurs där du är borta tre veckor i rad. I början av varje kursstart görs ett anlagstest och i slutet av varje kurs görs ett slutprov. När ni klarat slutprovet börjar er resa på riktigt.
Som ett färdigutbildat ekipage blir du oftast placerad i Hemvärnet och blir en viktig del i förbandet.

Patrullhundens uppgift

Patrullhundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i bevakningsområdet.
Hunden tränas att från fasta platser och i rörelse tydligt markera ljud i terräng. Hunden kan på mycket långa avstånd höra en människa som rör sig, och markera detta för sin förare. Hunden varnar på detta sätt sin förare för eventuella inkräktare. I rörelse kan hunden även med hjälp av sitt fina luktsinne ta upp och följa spår på marken och avslöja personer som gömmer sig i terrängen.
Hunden tränas att arbeta i grupp om ca 9 soldater där den lär sig att arbeta och bo med föraren och gruppen. Man bor ute och verkar ute i olika miljöer. Hunden får lära sig att arbeta i olika terränger där förbanden förväntas att arbeta och verka i. Det kan vara allt ifrån dom djupa skogarna till ut på öppet hav.

Året runt, runt om i Sverige anordnas både GU-F och Patrullhunds utbildningar av dom olika slagen. Närmaste utbildnings tillfälle hittar du på Tjänstehund – Patrullhund.
Vi har tyvärr ingen utbildning på den lokala klubben men sektionsansvarig hjälper dig gärna hitta lämplig kurs.

Har du frågor och funderingar eller bara är nyfiken om Tjänstehund Patrullhund tveka inte att kontakta ansvarig på mail tjanstehund@sbk-ovik.se. Du hittar även bra information på Brukshundsklubbens hemsida under Tjänstehund.